Beef Jerky selber machen: So wird dein hausgemachtes Jerky besonders lecker

Lav din egen Beef Jerky: Sådan bliver dit hjemmelavede Jerky særligt lækkert

Benjamin Jacobs

Beef Jerky er ikke kun lækkert og praktisk, men også rigt på proteiner og mange andre næringsstoffer. Har du lyst til at lave den lækre snack selv? Vi fortæller dig, hvordan du gør.

Lav din egen oksekød jerky: Hvad har jeg brug for?

For at lave Beef Jerky i dit eget køkken, behøver du faktisk ikke meget. Det vigtigste er især et passende stykke oksekød og en meget skarp køkkenkniv. Derudover har du brug for en marinade eller krydderiblanding efter eget valg. Til tørring af strimlerne er en dehydrator særligt god. Hvis du ikke har en, er der ingen grund til bekymring – i stedet kan du også bruge ovnen.

Hvilket kød har jeg brug for til Beef Jerky?

For at lave Beef Jerky har du brug for oksekød med et relativt lavt fedtindhold. For meget fedt vil have en negativ indvirkning på tørreprocessen, holdbarheden og konsistensen. Især stykker fra ryggen, hoften og bagbenet er velegnede. Derudover er det vigtigt, at du bruger særligt frisk og kvalitetskød. Jo bedre det anvendte frisk kød er, desto lækrere bliver dit færdige jerky.

I vores artikel "Hvilket kød egner sig til Beef Jerky?" finder du mere præcise oplysninger om dette emne.

"Beef Jerky opskrift: Sådan lykkes du med lækker jerky"

Så snart du har fundet et passende stykke kød, kan du gå i gang. Vær dog opmærksom på, at der under tørringen går en del vægt tabt – fra et kilo oksekød får man som regel mellem 300 og 400 gram Beef Jerky.

Forbered en marinade efter eget valg

Før du begynder at bearbejde kødet, bør du forberede en marinade efter eget valg. Her kan du udfolde din kreativitet frit eller holde dig til en klassisk opskrift. Bland blot alle ingredienserne i en skål. Alternativt kan du også nøjes med salt og peber eller en færdig blanding. Det er dog vigtigt, at du bruger salt eller sojasauce til at marinere dit kød for at forlænge dets holdbarhed.

Her finder du en opskrift på en klassisk amerikansk jerky-marinade:

Ingredienser til beef jerky marinade:

  • ca. 180 Milliliter Worcestershiresauce
  • ca. 180 Milliliter Sojasauce
  • 1 spiseskefuld røget paprika
  • 1 spiseskefuld honning eller sukker
  • 2 spsk peber
  • 1 spiseskefuld chiliflager
  • 1 spiseskefuld løgpulver
  • 1 spiseskefuld hvidløgspulver 

Skær dit kød i strimler

Først skærer du dit kød i den ønskede form med en meget skarp kniv. Hvis du lægger bøffen i fryseren i 1 til 2 timer først, kan du skære det lettere. Fjern først det synlige fedt og bindevæv. Skær derefter kødet omhyggeligt i tynde strimler med en tykkelse på 4 til 5 millimeter. For at undgå lange kødstrenge anbefales det at skære kødet på tværs af fibrene. Alternativt kan du bruge en skæremaskine.

Marinér dine striber

Læg dine kødstrimler i marinaden eller krydderiblandingen. Sørg for, at alle stykker er jævnt dækket. Lad marinaden trække i cirka 4 timer eller natten over i køleskabet. Tag derefter strimlerne op af saucen og tør dem grundigt af med et viskestykke.

Tør dine striber

Nu kommer det måske vigtigste skridt i fremstillingen af Beef Jerky: tørringen. Læg dine marinerede strimler ud på et riste eller direkte i dehydratoren. Du skal sørge for, at stykkerne ikke rører ved hinanden.

Hvis du har en dehydrator, bør du planlægge tørreprocessen i cirka 10 til 12 timer. Indstil maskinen til en temperatur på 45°C. For at opnå en så jævn tørring som muligt, kan du skifte gitterne i apparatet hver anden time. Det nederste gitter flytter opad, og de øverste flytter hver etage nedad. En dehydrator har den fordel, at både smagen og næringsstofferne i kødet bevares særligt godt.

Hvis du ikke har en dehydrator og vælger at tørre i ovnen, bør du lægge vægt på en lav temperatur. I de fleste tilfælde anbefales det at indstille den laveste temperatur. Sæt ovnen på varmluft, og stik endelig en grydeske ind i klappen, så fugtigheden bedre kan slippe ud. For en jævn tørring bør du vende kødet efter cirka fire timer. Efter 8 timer bør du tjekke omtrent en gang i timen, om dine strimler allerede har opnået den ønskede konsistens.

Nyd dit Beef Jerky

Så snart dit hjemmelavede tørrede kød er færdigt, bør du lade det køle godt af og derefter hurtigt spise det eller opbevare det korrekt. I vores artikel "Sådan opbevarer du dit Beef Jerky korrekt" kan du læse, hvad du skal være opmærksom på.

At lave Beef Jerky virker for besværligt for dig, du har ikke nok fritid, eller du er ikke tilfreds med dit resultat? I vores butik finder du mange forskellige Flavours, som du kan nyde uden nogen anstrengelse.

Ofte stillede spørgsmål: Lav din egen Beef Jerky 

Hvad har jeg brug for, for at lave tørret kød selv?

For at lave tørret kød selv, har du egentlig kun brug for et godt stykke kød, en skarp kniv og en ovn eller dehydrator.

Hvor længe kan hjemmelavet beef jerky holde sig?

Holdbarheden af Beef Jerky afhænger af opbevaringsmetoden. Hvis du opbevarer det korrekt, er det normalt holdbart i 1 til 2 måneder.

Er hjemmelavet Beef Jerky sundt?

Beef Jerky har den fordel, at det er rigt på protein. Hvor sundt dit hjemmelavede jerky er, afhænger primært af kvaliteten af de anvendte ingredienser. Jo bedre kødet og ingredienserne til marinaden er, desto sundere er dit tørret kød.

Ben Jacobs

Ben Jacobs, grundlægger af SimpleJerky, bragte sin passion for autentisk Beef Jerky fra USA til Østrig. Inspireret af barndomsminder fra små, familieejede butikker i det landlige nordvestlige Connecticut, skaber han et håndlavet jerky med de højeste kvalitetskrav, fri for kunstige tilsætningsstoffer og lavet af lokalt oksekød.

Tilbage til bloggen
Efterlad en kommentar