
Hvilket kød egner sig bedst til Beef Jerky?
Benjamin JacobsDele
Højkvalitets Beef Jerky kendetegnes ved en lækker smag, en behagelig konsistens og en god holdbarhed. For at opnå alt dette er det afgørende at bruge det rette kød.
Vi afslører, hvilket oksekød der er særligt velegnet til fremstilling af lækker jerky.
Bedste kød til Beef Jerky: Det er særligt vigtigt
Kvaliteten og typen af kød har stor indflydelse på den endelige smag af Beef Jerky. Det er især vigtigt, at der vælges et egnet udskæring af oksekød. Selvom fedtrigt kød bidrager til en særlig smagsoplevelse i mange retter, er det mindre velegnet til tørret kød.
Hvilket stykke kød der er bedst til fremstilling, kan ikke besvares entydigt. Der er altså flere mulige opskrifter, der kan føre til lækker Beef Jerky. Alle egnede stykker af oksekød har dog til fælles, at de har en relativt lav fedtprocent. Overdreven fedt ville have negative konsekvenser for smagen, konsistensen og holdbarheden af tørret kød. Af denne grund foretrækkes der som regel dele af bagbenet, hofte og ryggen.
Derudover bør kødet være så friskt og af høj kvalitet som muligt. For at opnå en optimal kvalitet bør forudgående fryser eller opbevaring i køleskabet undgås. I stedet bør der startes med fremstillingen straks efter indkøb af så frisk oksekød som muligt.
Hvilket stykke kød er det bedste Beef Jerky?
Afhængigt af region og land har stykkerne fra okse forskellige betegnelser. Der skelnes ofte mellem hovedet, halsen eller nakken, skulderen, brystet, ryggen, bugstykket og lårbenet. Fra de forskellige stykker fremstilles der igen adskillige mindre cuts - herunder for eksempel tenderloin eller T-bone.
Der er nogle udskæringer, der gennem årene har vist sig at være særligt gode ved den traditionelle fremstilling af Beef Jerky i Amerika.
Mørbrad
Det Sirloin Steak kaldes på dansk også Hoftefilet eller Hoftekerne. Det ligger i oksebaglåret tæt på rygsøjlen og er især mørt. Sammenlignet med andre dele, der egner sig til Jerky, er det lidt mere fedtholdigt. Dette muliggør en særlig smag uden en øget risiko for hurtigt at blive dårligt.
Kort langt
Short Loin stammer fra den bageste del af ryggen og kaldes også Hochrippe. Det er optimalt til fremstilling af lækker Beef Jerky. Selvom det er relativt dyrt sammenlignet med andre stykker, kan en investering være det værd.
Flanke
Flank eller Dünnung ligger i den forreste buglap af kvæg. Det er meget smagsintensivt kød med en særlig note. Desuden kendetegnes det ved en relativt lav fedtprocent og karakteristisk lange fibre.
Eye of Round
Eye of Round kaldes i tysktalende lande også Weißes Scherzel, Semmerrolle, Schwanzrolle eller Runder Mocken. Den ovale muskel ligger i den bageste del af okseklumpen, har stærkt udtalte fibre og kan let skæres i strimler. Også på grund af sit lave fedtindhold egner denne udskæring sig godt til fremstilling af Beef Jerky.
Top runde
Top Round er en steak fra oksets baglår, der ligger mellem Eye of Round og Bottom Round. Udskæringen fra baglåret kendetegnes ved et lavt fedtindhold samt en god fedtfordeling. Af denne grund er det velegnet til både fremstilling af roulader og beef jerky.
Nederste runde
Bottom Round stammer fra den ydre muskel på det øverste bagben. Det er et magert og ikke særligt mørt stykke kød, der er optimalt til fremstilling af tørret kød. Udover sin rige smag tilbyder det den fordel, at det i forhold til mange andre køddele er relativt prisvenligt.
Jerky af andre kødtyper
Selvom oksekød er klassikeren til fremstilling af jerky, kan det også laves af andre sorter. Tidligere bestod den lækre snack ofte af bison, hjort og andet vildt. I dag betragtes især svinejerky, altså jerky lavet af svin, som et populært alternativ. Hvis du er fan af svinekød, vil vores Pork Jerky Austrian Style helt sikkert passe til din smag. Derudover egner eksempelvis elg og kalkun sig til fremstilling af tørret kød.
Ofte stillede spørgsmål: Beef Jerky - Hvilket kød er bedst?
Hvilke udskæringer af oksekød egner sig bedst til Beef Jerky?
Teoretisk set kan du bruge alle stykker af oksekød til Jerky, der ikke er for fede. Især har udskæringer som Sirloin, Short Loin, Flank, Eye of Round, Top Round og Bottom Round vist sig at være særligt gode.
Egnede også andre kødtyper sig til jerky?
Jerky blev traditionelt lavet af vildt. I dag er især svin, kalkun og elg populære alternativer til beef jerky.
Hvad kendetegner godt kød til Beef Jerky?
Godt kød til Beef Jerky bør ikke kun være fedtfattigt, men også så frisk som muligt og af høj kvalitet. Jo bedre kvalitet, desto bedre smag.
Ben Jacobs, grundlægger af SimpleJerky, bragte sin passion for autentisk Beef Jerky fra USA til Østrig. Inspireret af barndomsminder fra små, familieejede butikker i det landlige nordvestlige Connecticut, skaber han et håndlavet jerky med de højeste kvalitetskrav, fri for kunstige tilsætningsstoffer og lavet af lokalt oksekød.