Hvorfor fosfater i fødevarer og hvorfor vi IKKE bruger dem
Benjamin JacobsDele
Hej Jerky Nation!
Her er altså del 2 af vores lille serie "Kemi har ikke noget at gøre i Jerky". ;)
I dag handler det om phosphater. Phosphater forekommer naturligt, men her taler vi om de kunstige phosphater. Disse anvendes i gødninger, i vaskemidler og.....i fødevarer. I fødevareindustrien anvendes phosphater blandt andet som smagsforstærkere (eller deklareres?). De er nødvendige for at opløse calcium-magnesiumbroer i muskelkød (i aktin- og myosinfilamenterne). Dermed øger de vandbindingskapaciteten af kød. Phosphater øger desuden pH-værdien af kødproteinet, og som følge heraf kan dette protein optage mere vand.
Hvad betyder det hele kort sagt? Fosfater i kød = en højere vandbinding. En højere vandindhold = mere vægt.
Officielt spiller fosfater altså rollen som en smagsforstærker. I den industrielle virkelighed handler det dog om vægten. En højere vandindhold betyder mere vægt. I kødproduktionen fungerer fosfater nærmest som "fortyndere" eller "fyldstoffer". I købet af et kødprodukt med en bestemt vægtangivelse. For at spare penge bruger producenten fosfater for at opnå den samme salgsvægt. Smart, ikke? Så "smart" vil vi ikke være og bruger IKKE fosfater.
Fosfater bringer al slags ulykke for kroppen, og fosfatoptagelsen er i øvrigt fordoblet i de sidste 3 årtier. Fosfater hindrer optagelsen af calcium, frigiver calcium fra knoglerne og øger dermed dokumenteret risikoen for osteoporose. Desuden ændrer fosfat de indre vægge i blodkarrene, hvilket øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde enormt. For mennesker med nyresygdom kan en høj fosfatværdi endda være livstruende.
Kunstige fosfater, som de anvendes i fødevareindustrien, er i modsætning til naturlige fosfater opløselige og optages derfor fuldstændigt af kroppen. Vores krop bliver i dag nærmest oversvømmet med fosfater, og det er på trods af, at det er kendt, hvor skadelige høje fosfatniveauer er.
Konklusion: vi bruger IKKE fosfat. 50 gram Simple Jerky ER 50 gram Simple Jerky uden at vi kunstigt hæver vandindholdet og dermed vægten af vores produkt. Basta!