Hvad er natriumnitrat, og hvorfor bruger vi det IKKE
Benjamin JacobsDele
Hej Jerky Nation!
'Vores Beef Jerky fremstiller vi af det bedste østrigske oksekød og nægter strengt at bruge nogen form for kemi. Men hvilken kemi er der overhovedet tale om her? I to korte blogindlæg vil vi tage fat på emnet og forklare jer, hvad vi IKKE ønsker i vores Jerky.'
Den første skurk i fødevareindustrien, som vi kort skal tale om i dag, hedder Natriumnitrat.
Nitrater i sig selv er ikke farlige. I kødforarbejdningsindustrien bruges natriumnitrat normalt som et tilsætningsstof. Hvorfor? Kort sagt: Kød bevarer sin røde farve. På den måde kan man endda få gammelt kød til at se godt ud.
Hvorfor bruger vi det ikke? Natriumnitrat omdannes i fødevarer samt i den menneskelige krop til nitritter. Nitritter har dokumenteret en vasodilaterende og blodtryksnedsættende effekt. Højere doser af nitritter kan føre til forgiftninger. Men det er ikke alt, det bliver værre.
Nitrit kan i kroppen omdannes til Nitrosaminer, når det samtidig optages med kød- eller mælkeprotein. Nitrosaminer er dokumenteret meget kræftfremkaldende.
Konklusion: vores kød er måske ikke knaldrødt, men der er ikke noget i Simple Jerky, der er bevist kræftfremkaldende. Derfor takker vi nej til natriumnitrat!
Næsten alle jerky-producenter, også "små" producenter, bruger natriumnitrat som "konserveringsmiddel". Ved min lille research online fandt jeg kun et jerky i det tysktalende område, der ikke indeholder natriumnitrat. Forbrugeren bliver ofte lokket med sætninger som "sundhedsbevidst kost", "sund tørret kød snack" og "paleo-diæt".
Hvor sundt er dette jerky, når der tilsættes kræftfremkaldende stoffer, som ikke behøver at være der? Vores produktion er mere omstændelig, fordi vi undgår visse tilsætningsstoffer. Til gengæld kan vi med god samvittighed kalde vores jerky en naturlig snack og føre ingen bag lyset.