Weidehaltung: Die vielseitigen Vorteile der artgerechten und ursprünglichen Tierhaltung

Græsning: De alsidige fordele ved dyrevelfærd og oprindelig dyrehold

Benjamin Jacobs

Når du køber kød, mælk og andre animalske produkter, tænker du sikkert gerne på lykkelige, græssende køer på vidtstrakte enge. Men i virkeligheden ser livet for de fleste husdyr desværre anderledes ud. I hele Tyskland har kun cirka 30 procent af kvæget adgang til enge.
Græsning påvirker ikke kun dyrevelfærd positivt, men også klimaet og kvaliteten af kødet. Derfor er det værd at se nærmere på, når man handler, af mange grunde.

Hvad betyder græsning?

En græsmark er et landbrugsareal, der er dækket af urtede planter som græsser. Vegetationen fungerer som en fødekilde for græssende dyr som kvæg, svin, får og heste. Nyttedyr holdes på græsmarker især til produktion af fødevarer. Græssende dyrehold er set fra et landbrugsmæssigt perspektiv den mest oprindelige og dermed dyrevelfærdsvenlige form for dyrehold.

Græsning eller beiting giver dyrene mulighed for at tilbringe en stor del af deres liv udendørs. Hvor meget tid de årligt må tilbringe på marken, er dog ikke klart defineret. Ved beiting kan de ikke kun spise meget frisk græs og andre planter, men også bevæge sig frit, lege med deres artsfæller og holde den nødvendige afstand, hvis det er nødvendigt. Desuden er de udsat for det naturlige klima og kan nyde både sol, vind og regn.

Køer er steppe-dyr og kan fornuftigt udnytte græsarealer, der ikke egner sig til dyrkning af fødevarer, til græsning. Dette inkluderer for eksempel arealer med særligt stejlt terræn eller fugtig jord. Således medfører græsarealer ikke nødvendigvis en reduktion af den landbrugsbrugbare jord.

 

Græsning sammenlignet med andre holdningsformer

I øjeblikket har kun cirka 30 procent af husdyrene i Tyskland mulighed for at gå på græs, og over 80 procent af kvæget holdes i løsgående stalde. Med dette menes der stalde, hvor dyrene frit kan bevæge sig mellem bevægelses-, hvile-, malk- og foderzoner. Cirka 10 procent af kvæget lever i anbindehold og har derfor næsten ingen bevægelsesfrihed.

I Tyskland har der siden 2019 eksisteret mærket "Haltungsform", som virksomheder frivilligt kan påføre deres produkter. Det skal give dig mere vejledning ved køb af kød. Der skelnes mellem fire holdningsformer. Mens niveau 1 svarer til de lovmæssige minimumskrav, betyder niveau 4 en særlig dyrevelfærd med regelmæssig græsning.

 

De 4 holdningsformer

  • Haltungsform 1 betyder Staldhold. Her har kvæg, afhængigt af vægt, mellem 1,5 og 2,2 kvadratmeter plads. Dyrene har ingen adgang til frisk luft. Selvom brugen af en løbegård anbefales, er anbindehold også tilladt.
  • Haltungsform 2 betyder Staldhold Plus. I denne form for kvæghold har hvert dyr op til 3 kvadratmeter plads. Der er altså ingen signifikante forskelle til den første haltungsform.
  • Haltungsform 3 betyder Udeliv. Her er en løbegårdsholdning med en gård, der kan bruges året rundt, og adgang til frisk luft påkrævet. Hver kvæg har, afhængigt af vægten, op til 4 kvadratmeter til rådighed. Derudover er foder uden gensplejsning obligatorisk.
  • Haltungsform 4 betyder Premium. Kvæg har adgang til friløb i 200 dage om året. I stalden har hvert dyr op til 5 kvadratmeter plads.

 

Fordelene ved græsning

Græsning er forbundet med adskillige fordele for dyrenes velfærd og helbred. Som følge heraf har det også en positiv indvirkning på kvaliteten af kød og mejeriprodukter. Derudover er græsning af køer forbundet med positive konsekvenser for klimaet, biodiversiteten og vandbeskyttelsen.

 

Effekter på dyrevelfærd

Da kvæg oprindeligt er steppe-dyr, er græsningen det levested, hvor de bedst kan udleve deres naturlige adfærd. Den langsomme græsning og idræt på græsarealerne giver dem mulighed for at ernære sig artskorrekt og vitaminrigt samt bevæge sig tilstrækkeligt. Den manglende fodring med højt koncentreret kraftfoder belaster dyrenes stofskifte betydeligt mindre. På græsningen spiser køer op til 12 timer om dagen og tilbagelægger mange kilometer. Dette har en positiv indvirkning på muskulaturen, led og klove. Som følge heraf opstår der sjældnere infektionssygdomme.

Solen, regn og vind har også en positiv indvirkning på kvægets immunsystem og generelle velbefindende. Træer og buske giver dem mulighed for naturlig kropspleje. Også hornene, der tjener til kropspleje, temperaturregulering og kommunikation, behøver ofte ikke at blive fjernet ved græsning, da der er tilstrækkelig plads. Kvæg er dyr med en meget kompleks social adfærd. For at undgå konflikter har de ikke kun brug for tilstrækkelig liggeplads og muligheder for at trække sig tilbage, men også ubegribelig adgang til foder og vand. Græsningen giver dermed de bedste betingelser for et stressfrit liv og forbedret frugtbarhed og sundhed.

 

Effekter på kødets kvalitet

Med den stigende velfærd for dyrene øges naturligvis også kvaliteten af kød og mælk. Talrige studier tyder på, at græsmælk og græskød i forhold til produkter fra staldhold har en bedre fedtsyresammensætning. De indeholder i gennemsnit flere omega-3-fedtsyrer og færre transfedtsyrer end produkter fra masseproduktion. Desuden er produkter fra græshold ofte rigere på vitaminer og antioxidanter. Gennem den artskorrekte ernæring, den regelmæssige bevægelse og den reducerede stress øges desuden kvaliteten og smagen af muskelkødet.

I staldhold lever dyr ofte på meget lidt plads. Dette medfører en forringelse af luftkvaliteten og ofte også en spredning af parasitter, vira og bakterier. For at undgå sygdomme anvender landmænd i masseproduktion ofte store mængder antibiotika. Disse sætter sig naturligvis også i oksekødet. Da græssende dyr ofte er sundere på grund af deres mere artskorrekte miljø, anvendes der også færre medicin i græshold.

 

Indvirkninger på klimaet

Ifølge eksperter er græsning for kvæg en vigtig grundlag for et miljøvenligt og bæredygtigt landbrug. Græsland lagrer store mængder CO₂ og bidrager dermed til renere luft. Gennem kvægexkrementer og afgræsning stimuleres væksten af planter, hvilket gør det muligt for dem at binde endnu større mængder kuldioxid. Som følge heraf forbedres også jordens frugtbarhed og humusdannelsen øges. Derudover tilbyder koafføring levesteder for mange insekter og fremmer dermed biodiversiteten.

Bæredygtig græsning viser desuden positive effekter på vandopbevaring i jorden samt vandrensning og grundvandsdannelse. Gennem græsning sker der en stigning i rodmassen, som igen øger kapaciteten til at optage og opbevare vand. Da mikroklimaet i græsland betydeligt kan forbedres gennem græsning, kan dyrevelfærd i kvægholdet yde et værdifuldt bidrag til miljøbeskyttelse.

 

Beef Jerky: Kvalitetskød fra græsning

Vores Beef Jerky er kvalitetskød, der udelukkende stammer fra kvæg fra østrigsk græsgræsning. Da vi lægger stor vægt på dyrevelfærd, stammer vores oksekød fra græsfodret opdræt. Som følge heraf er kødet magrere, indeholder flere antioxidanter og omega-3-fedtsyrer og har en mere intens smag end kødet fra kvæg, der fodres med korn. Samtidig har dyrene et betydeligt bedre liv end ved helårs staldfodring.

 

Ofte stillede spørgsmål om græsning

Hvilke fordele tilbyder græsning for kvæg?

Græsning er den mest artskorrekte og dermed den sundeste opdrætsform for kvæg. Gennem den øgede udendørs aktivitet, den friske luft og den vitaminrige kost er kvæg i græsning ofte markant sundere og mere tilfredse end deres artsfæller i stalden.

 

Er kød fra græsning sundere?

Ifølge studier indeholder kød fra græsning flere sunde omega-3-fedtsyrer, vitaminer og antioxidanter end kød fra intensivt landbrug. Desuden er det ofte mindre belastet med antibiotika og andre medicin.

 

Hvorfor er kød og mælk fra græsning dyrere?

Madvarer fra græsning er ofte lidt dyrere sammenlignet med produkter fra industriel dyrehold. Dette skyldes, at landmændene har brug for markant mere plads til produktionen af madvarerne og kan producere mindre mængder.     

Ben Jacobs

Ben Jacobs, grundlægger af SimpleJerky, bragte sin passion for autentisk Beef Jerky fra USA til Østrig. Inspireret af barndomsminder fra små, familieejede butikker i det landlige nordvestlige Connecticut, skaber han et håndlavet jerky med de højeste kvalitetskrav, fri for kunstige tilsætningsstoffer og lavet af lokalt oksekød.

Tilbage til bloggen
Efterlad en kommentar