
Paleo-kost: Hvad er det, og hvor sund er stenalderkosten?
Benjamin JacobsDele
At leve i det 21. århundrede, men spise som i stenalderen for 2,5 millioner år siden - hvad der måske først lyder skørt, er for tilhængere af Paleo kost en realitet. Stenalderkosten siges at være optimalt tilpasset vores genetiske behov og derfor ifølge fortalere endda føre til en forbedret sundhed. Men hvad ligger der egentlig bag trenden?
Hvad er Paleo-diæten?
Paleo står for palæolitikum eller oldstenalderen. Denne begyndte for cirka 2,5 millioner år siden og varede indtil cirka 10.000 f.Kr..
Den Paleo-diæt er en kostform, der er baseret på de formodede kostvaner hos stenaldermenneskerne. Tilhængere af stenalderdiæten spiser derfor kun fødevarer, der allerede var på menuen hos vores fjerne forfædre. Dette omfatter primært så naturlige produkter som kød og fisk, frugt og grøntsager samt nødder og frø. Tilhængere af Paleo-kosten er overbeviste om, at kun oprindelige fødevarer, der fandtes før den industrielle revolution, svarer til vores naturlige behov.
Ursprung af Paleo kost
Som pioner inden for paleo-diæten betragtes den amerikanske gastroenterolog Walter L. Voegtlin. I 1975 udgav han sin bog "The Stone Age Diet". I denne argumenterede han for, at ernæringsmetoden for stenaldermenneskerne var klart overlegen i forhold til vores nutidige kost.
I 1985 offentliggjorde lægen S. B. Eaton og antropologen M. Konner en undersøgelse om stenalderkost i New England Journal of Medicine. De hævdede, at genudviklingen tog millioner af år, og at det derfor var umuligt for mennesket at tilpasse sig nye fødevarer på få tusinde år. Forholdsmæssigt nye fødevarer som korn og mejeriprodukter blev derfor erklæret som uegnede. Mange mennesker fandt argumentationen overbevisende, og kosten efter Paleo blev stadig mere populær.
Hvordan foregår Paleo-diæten?
Ved Paleo handler det ikke om en diæt i klassisk forstand, men om en ernæringsform. Paleo-tilhængere stræber først og fremmest efter en sund livsstil i overensstemmelse med vores gener. Selvfølgelig er det i dag umuligt at spise præcis som mennesker for flere millioner år siden. Det handler derfor meget mere om at nærme sig de daværende ernæringsvaner. Afhængigt af individuel overbevisning er der en vis handlingsfrihed.
Hvis du selv vil prøve Paleo-diæten, er det en god idé at starte med langsomt at vænne dig til kostomlægningen. Det anbefales ofte at gennemføre en 30-dages testperiode og se, om kostformen passer til dig personligt.
Hvilke fødevarer er tilladt i Paleo?
Da der er mange variationer af Paleo kosten, findes der ikke et enhedligt koncept. I fokus står dog reglen: Alle fødevarer, som vores forfædre selv kunne jage, fiske, samle eller plukke, er også sunde for os.
Ved Paleo serveres derfor primært uforarbejdede plantebaserede fødevarer som grøntsager og frugter (især bær) samt nødder og frø. Svampe er også på menuen. Derudover indtages relativt store mængder animalske produkter som kød, fisk, skaldyr og æg. Når det kommer til kød, er det vigtigt, at det stammer fra dyrevelfærd og er af høj kvalitet. Til sødning anbefales honning eller ahornsirup. Forskellige fedtstoffer som olivenolie, palmeolie, avocadoolie, forskellige nøddeolier samt ghee (klaret smør) og svinefedt kan berige Paleo-retter. Nogle Paleo-tilhængere spiser desuden kulhydrater i form af kartofler og ris, men kun sjældent og i små mængder.
Hvilke fødevarer er tabu?
Paleo betyder et afslag på alle moderne og forarbejdede fødevarer - herunder sukker, pølser, færdigretter og kunstige tilsætningsstoffer. Da korn som hvede og rug først er blevet dyrket i cirka 10.000 år, betragtes det ifølge stenalderkost som uegnet til vores biologiske behov. Pasta, brød og andre kornprodukter er derfor tabu. Mælk og mejeriprodukter klassificeres som svære at fordøje på grund af den udbredte laktoseintolerance. Bælgfrugter betragtes som dårligt tolereret på grund af deres kortkædede kulhydrater.
Desuden undlader Paleo-fans som regel helt at drikke kaffe og alkohol. Frugt spises kun i begrænsede mængder på grund af sit høje sukkerindhold. Derudover er mange tilhængere af stenalderkost opmærksomme på et afbalanceret fedtsyreforhold og foretrækker at indtage omega-3-fedtsyrer.
Hvor sund er stenalderkosten virkelig?
Forkæmpere for Paleo-diæten argumenterer for, at stenalderkosten er forbundet med talrige positive sundhedseffekter. Paleo forbindes i denne sammenhæng med en mulig forbedring af den generelle sundhedstilstand. Nogle eksperter formoder, at den kan støtte forebyggelsen af visse sygdomme. Der er også overvejelser om, hvorvidt Paleo-diæten potentielt kan bidrage til lindring af autoimmune og metaboliske problemer. Det skal dog bemærkes, at der indtil videre kun findes få kliniske langtidsstudier om Paleo-diæten, og mange videnskabelige undersøgelser af de faktiske sundhedseffekter stadig mangler.
Potentielle sundhedsmæssige fordele ved Paleo
Paleo-diæten fokuserer på naturlige produkter, sunde fedtstoffer, masser af grøntsager og kød af god kvalitet. Afholdenhed fra stærkt forarbejdede fødevarer og sukker kan uden tvivl have positive effekter på helbredet, da disse kan øge risikoen for livsstilssygdomme.
Læger og ernæringseksperter er enige om, at en øget indtagelse af vitaminer og sporstoffer gennem grøntsager, frugt og nødder kan føre til en forbedring af det generelle velbefindende. For eksempel kan det føre til positive effekter med hensyn til præstations- og koncentrationsevne, fordøjelse, søvn, humør, hudens udseende og kropsvægt. Den høje proteinandel i Paleo-diæten vurderes også positivt af mange eksperter.
I de seneste årtier er der blevet offentliggjort nogle studier, der antyder, at stenalderkosten kan bidrage til et vægttab og en reduktion af kroppens fedtmasse. Desuden tyder nogle undersøgelser på, at Paleo kan føre til en forbedring af blodværdierne.
Kritik af stenalderkost
Ernæringseksperter kritiserer, at et overdrevent kødforbrug kan føre til en øget dannelse af urinsyre i kroppen og dermed til en højere risiko for nyresten, gigt og åreforkalkning. Ved at undgå mælk- og fuldkornsprodukter kan Paleo kosten desuden øge faren for næringsstofmangel. For at undgå en ensidig kost kræver stenalderkosten derfor øget opmærksomhed.
Paleo kritiseres dog ikke kun med hensyn til de sundhedsmæssige aspekter, men især med hensyn til den underliggende teori. Talrige videnskabelige studier modbeviser det yndlingsargument, som Paleo-tilhængere bruger: Genomudviklingen tager millioner af år. Ifølge undersøgelser har de menneskelige gener dog ændret sig inden for de sidste 10.000 år og tilpasset sig nye fødevarer. Evnen til at kunne fordøje mælk spredte sig efter domesticeringen af kvæg og begyndelsen på mælkeproduktion inden for få generationer.
Beef Jerky som paleo-venlig snack til mellemmåltider
Simple Jerky er 100% østrigsk græsfodret oksekød og fri for kunstige tilsætningsstoffer. Det er derfor en proteinrig snack til mellemmåltider, der muligvis også passer ind i paleo-kosten. For at opnå en god smag og en behagelig konsistens indeholder smagsvarianterne dog små mængder sukker og sojasauce. Hvis du følger paleo-diæten, skal du derfor selv beslutte, om Beef Jerky passer ind i din personlige kost.
Ofte stillede spørgsmål om Paleo kost
Hvilke fødevarer må jeg spise på Paleo?
Ved Paleo er alt tilladt, som vores forfædre allerede kunne samle, plukke, jage og fiske i stenalderen - altså primært frugt, grøntsager, kød, fisk, æg, nødder, frø og svampe.
Er Paleo sund?
At afstå fra stærkt forarbejdede fødevarer og have en mere bevidst, naturlig kost medfører bestemt sundhedsmæssige fordele. Det er dog afgørende at være opmærksom på at sikre balance og tilførsel af alle vigtige næringsstoffer.
Spiser man meget kød på Paleo?
Da der Paleo undgår korn og mejeriprodukter, indtager mange tilhængere i højere grad animalske produkter som kød og fisk for at dække deres daglige behov. Paleo indebærer dog ikke nødvendigvis et overdrevent kødforbrug.
Ben Jacobs, grundlægger af SimpleJerky, bragte sin passion for autentisk Beef Jerky fra USA til Østrig. Inspireret af barndomsminder fra små, familieejede butikker i det landlige nordvestlige Connecticut, skaber han et håndlavet jerky med de højeste kvalitetskrav, fri for kunstige tilsætningsstoffer og lavet af lokalt oksekød.